Fête des Citadines, 5-7 september 2008

Ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de Citroën Visa organiseerden we in het weekend van 5-7 september 2008 een groot, merk- en typeoverschrijdend evenement onder de naam Fête des citadines. De invulling van het weekend was in grote lijnen gelijk aan die van de voorgaande nazomermeetings in Groesbeek: we kampeerden op camping 'De Oude Molen' en bezochten op zaterdag Francemobile in Rheinberg. Het grote verschil met voorgaande jaren was echter de actieve uitnodiging aan liefhebbers van andere kleine Franse auto's uit hetzelfde tijdperk (grofweg af te bakenen als de jaren '70 en '80) om aan het evenement deel te nemen. Er werd van veel kanten positief gereageerd, al was op het evenement wél te constateren dat de leden van onze eigen club toch verreweg in de meerderheid waren. Niettemin was de opkomst alleszins bevredigend: over het gehele weekend telden we meer dan dertig deelnemende equipes. Daarmee en door het goede sfeer en het vlekkeloze verloop werd het Fête des Citadines een succesvol evenement dat in de toekomst wellicht een vervolg zal krijgen.
Hieronder een uitgebreid verslag van het Fête des Citadines 2008.

Voor de organisatie vergde het Fête des Citadines maandenlange voorbereiding, die in de week voor het evenement tot een climax kwam. Hier is het opbouwteam op vrijdagochtend bezig met de presentatie ten behoeve van Francemobile in Rheinberg.  
Ondertussen kwamen in Groesbeek de eerste kampeerders aan. Naast veel Visa's ook andere voertuigen, waaronder drie Burtons van een Tilburgse vriendenclub, die aan creativiteit en humor geen gebrek had (onder links).
 
Andere buitengewoon welkome gasten: onze Britse vrienden die de lange reis naar Groesbeek maakten. De LNA 11 E van een van hen (foto hiernaast) vormde een welkome aanvulling van het door Visa's gedomineerde wagenpark.  
Na een gezellige maar regenachtige vrijdagavond en -nacht (links) ontwaakte de camping op zaterdagochtend met beter weer. Regen zou er de gehele zaterdag niet meer vallen.
Nog enkele beelden van de nog camping op de vroege zaterdagochtend. Hoewel de graad van vulling al behoorlijk was, zou enige uren later de drukte pas goed losbarsten.
Voor de collectieve rit naar Rheinberg verzamelde zich een groot deelnemersveld. De grote opkomst resulteerde in zeldzame ontmoetingen, zoals in het geval van de hiernaast afgebeelde Visa's, alledrie in dezelfde niet zo heel algemene kleur beige.
Ook leuk om te zien: de mooie Peugeots 104 en Talbots Samba van onze vrienden van het Peugeot 104-register (links).  
Omstreeks half elf volgde het vertrek naar Rheinberg. Ondanks het lawaai en de zware bezinedampen werden we door de overige campinggasten uitbundig uitgezwaaid. Ook onderweg resulteerde de lange stoet (circa 25 auto's) in een ongekend bekijks.
Schaduwpuntje van de rit naar Rheinberg: de gesneuvelde voorruit van de auto van een van de deelnemers (rechts). In Rheinberg wachtte de bezoekers genoeg interessants, waaronder de grote Visa-presentatie van onze eigen club, voorzien van fraaie auto's van twee beriedwillige Duitse Visa-enthousiasten (geheel rechts).
Altijd interessant: het aanbod aan goedkopere klassiekers, waaronder zich in Rheinberg vaak vertegenwoordigers van de categorie der citadines bevinden.
Ook een citadine tijdens het concours d'élégance, in de vorm van een zeer fraaie Nederlandse Chrono (links). Rechts de grote en bezienswaardige stand van de Duitse Renault-club, waarop de moderne compacts niet waren vergeten.
Op het perkeerterrein bij de Messe in Rheinberg opvallend veel citadines, niet in de laatste plaats door de zeer grote Groesbeekse delegatie.
Tijdens de toerrit terug naar Groesbeek eenzelfde beeld als op de heenreis: wederom zeer veel reacties van het publiek op straat.  
Terug op de camping brak al snel het volgende programmapunt aan: de gezamenlijke barbecue. In de tussentijd werden er door de clubwinkel echter nog snel goede zaken gedaan met de verkoop van de ongehoord populaire naar de originelen gefabriceerde voertuigstickers. Deze Engelse liefhebber (links) kon de verleiding niet weerstaan zijn aankoop direct op de foto te zetten. Vanwege de omvang van het gezelschap werd de barbecue deze keer door een professioneel bedrijf verzorgd. Deze aanpak leidde tot veel blije gezichten. Het goede weer droeg eveneens bij aan het welslagen.
Allerhande verantwoordelijke taken waren weggelegd voor de heren bestuursleden, zoals het snijden van het stokbrood en het ronddelen van de pindasaus.
Als de katjes muizen, mauwen ze niet...
Volgende hoogtepunt van het feest: de loterij, waarvoor onze vaste spelleider deze keer in een bereidwillige Burton-piloot een gedweëe assistent vond.
Afsluiting van het Fête des Citadines 2008 was een rit door de omgeving van Groesbeek, waaraan veel aanwezigen nog deelnamen. Organisatie en deelnemers kunnen terugkijken op een succesvol evenement.
 
foto's © Klaas Bezema, Maarten van den Eijnde en Okke Groot