Najaarsrit, 1 oktober 2006.

De najaarsrit was deze keer uitgezet door ons lid Maarten Groot. De start van de rit was in Volendam, en de route voerde langs gevarieerde Noord-Hollandse landschappen, zoals de oude droogmakerijen Beemster, Schermer en Purmer en pittoreske plaatsjes als Edam, De Rijp en Monnickendam. Een interessant intermezzo vormde het bezoek aan de museummolen in Schermerhorn. De rit eindigde in Ransdorp, waar we de stompe kerktoren konden beklimmen. Hoewel de weersverwachting niet zo optimistisch was geweest, hielden we het de hele rit op een paar kleine spatjes na droog.

Linksboven: De start bij de Van der Valk in Katwoude/Volendam. De opkomst was heel aardig. Rechtsboven en linksonder: een bijzondere verschijning was de schitterende Visa Chrono van ons lid Frank Collet. Chrono's zien we niet zo vaak bij onze clubevenementen, dus de belangstelling van de overige aanwezigen was groot. Rechtsonder: de karavaan passeert twee smalle ophaalbruggetjes naar het centrum van Edam.

Rechts: typische polderwegen als deze, met de kenmerkende knotwilgen, zie je veel in dit gebied.
 
Links: korte stop bij de Hornsluis in Schardam. Rechts: wonderen van techniek: de Schermer molens en de kleine Citroëns die het middelpunt van onze club vormen...
Geheel links: aan de museummolen bij Schermerhorn werd een kort bezoek gebracht. Links: vanuit de molen hadden we een prachtig uitzicht!
In Middenbeemster stopten we voor het lessen van de dorst en het stillen van de trek. Het ophangen van sterke verhalen - al dan niet waarheidsgetrouw - vormt een vast onderdeel van clubbijeenkomsten, en wordt door veel leden met veel enthousiasme en met wijdse gebaren beoefend.
 
 
 
De rit eindigde in Ransdorp. Veel van de deelnemers maakten hier gebruik van de gelegenheid via 155 treden de 32 meter hoge stompe toren te beklimmen, die het gezicht van dit onder de rook van Amsterdam liggende dorp bepaalt. Inmiddels leek op deze eerste oktobermiddag de lange nazomer definitief afscheid van ons te willen nemen, en trokken imposante onweerswolken boven ons hoofd samen. Op het IJsselmeer viel de eerste bui.
Een stop in Ransdorp is natuurlijk niet compleet zonder een afsluitend bezoek aan het enige café in het dorp, dat luistert naar de naam 'De Zwaan'. Het is een café in onvervalste Amsterdamse Jordaan-stijl, inclusief oorverdovende muziek van volkszangers uit de boxen, en talloze 'smaakvolle' inrichtingsdetails.
 
foto's © Okke Groot