Verslag van de Citroën Visa Wereldmeeting 2003

Dit jaar viert de Citroën Visa zijn 25e verjaardag. Hoewel veel Citroënliefhebbers het type nog niet helemaal als klassieker erkennen, begint de belangstelling langzamerhand wel te groeien. In Nederland bestaat sinds 2000 een club voor de Visa, die inmiddels al zo'n 100 leden telt. Ook in het buitenland begint de populariteit van het model te stijgen. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum organiseerde de Citroén Visa Club in het weekend van 29-31 augustus in Meerkerk een wereldmeeting.

Gedurende het weekend bezochten een kleine 40 Visa's en een aantal andere Citroëns het evenement. Op het programma stonden onder andere twee ritten, een modellenshow en een aantal sociale activiteiten zoals een loterij en een gezamenlijke barbecue. Door de organisatie was gehoopt op een grote buitenlandse opkomst, maar afgezien van een ruime vertegenwoordiging uit Duitsland viel de internationale opkomst een beetje tegen. De nogal matige weersverwachting en het feit dat het seizoen op zijn einde loopt, zullen hier wellicht debet aan zijn. Niettemin werd de wereldmeeting voor de prettig diverse Visa-liefhebbersschare, mede doordat het weer boven verwachting juist bijzonder goed uitpakte, een geslaagde bijeenkomst.

 
   
foto's © Okke Groot

De Visa mag dan een relatief recent model zijn, inmiddels is een groot aantal van de vele tienduizenden in Nederland verkochte exemplaren reeds niet meer onder ons. Tegenwoordig rijden er nog een dikke duizend in ons land rond. Dat lijkt nog heel wat, maar aangezien het totale bestand jaarlijks zo ongeveer halveert, moet inmiddels toch van een bedreigde soort worden gesproken. Op de meeting was een aantal bijzondere uitvoeringen te bewonderen. Zo was er een voor Nederland unieke vierwiel aangedreven Mille Pistes present, stond er een van de vier nog resterende GT's, en was er een Visa Super uit de eerste serie aanwezig. Ook van deze vroege vertegenwoordigers van het type telt ons land hooguit nog een handvol.

Okke Groot

Een uitgebreid fotoverslag van de wereldmeeting is te vinden op http://visavision.info/archive18.htm